FOTOPROTECCIÓ

FOTOPROTECCIO

¿Sabies que?

El sol emet varies radiacions, les més importants són els rajos ultravioleta i els infrarrojos. Existeixen dos tipus de radiacions ultravioleta, les A (UVA) i les B (UVB). Les UVA són menys energètiques, però penetren més a la pell. Aquestes són les responsables de la pigmentació immediata de la pell i juguen un paper important en les al·lèrgies solars, les reaccions fototòxiques i a llarg plaç el fotoenvelliment de la pell. D’altra banda, les UVB són radiacions més energètiques però menys penetrants. Són responsables de l’eritema o envermelliment i desencadenen el procés de veritable bronzejat.

L’exposició inadequada al sol pot provocar insolacions, cremades, envelliment prematur de la pell, alteracions del sistema immunitari, afeccions oculars i càncer de pell. Per evitar tots aquets efectes es van desenvolupar els fotoprotectors.

Els protectors solars contenen substàncies químiques o físiques anomenades filtres, capaces d’absorbir o reflexar les radiacions solars, protegint a la pell dels seus efectes nocius.

El primer que hem de dir respecte això és que un fotoprotector no protegeix igual a tothom sinó que depèn del fototip de pell que tinguem. Una persona amb la pell molt clara, sense protecció potser trigarà deu minuts a cremar-se, en canvi una persona amb la pell més pigmentada potser en trigarà vint. Els protectors solars el que fan és augmentar les nostres defenses naturals. Per aquest motiu persones amb la pell clara necessiten factors de protecció més elevats.

El Factor de Protecció Solar (FPS) expressa el temps de més que una persona pot estar exposada al sol sense cremar-se (per tant ens dona informació sobre la protecció dels UVB). És un terme complicat d’entendre, per això creiem que es veu més clar amb un exemple. Si tenim una pell que amb deu minuts es crema i ens posem un protector FPS 15 estarà protegida 150 minuts (15 x 10), en canvi si utilitzem un FPS 50 estarà protegida 500 minuts (50 x 10), unes vuit hores. Tot això sobre la teoria i aproximadament.

Una alta propietat molt important que poden presentar els fotoprotectors i que està molt relacionada amb la seva eficàcia és la resistència a l’aigua. Anem a aclarir termes per si un dia ho veieu a l’etiquetat d’un protector solar.

Water resistent: El fotoprotector perd la seva capacitat protectora al cap de 40 minuts d’immersió a l’aigua.

Waterproof: Necessita 80 minuts per perdre aquesta capacitat.

En el pròxim article us donarem algun consell perquè prengueu el sol ben protegits! I és que des de la Farmàcia Nova del Vall volem ajudar-vos a que aquest estiu ningú de casa sembli una gamba!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s